Saturday, August 15, 2015

Daging Cicah Air Asam Utara


500gm daging batang pinang/pejal direbus hingga lembut dan dihiris halus seperti dalam gambar.  Kalau ada yang suka dan rajin nak buat daging bakar pun sedap dimakan dengan air asam Utara ni

Bahan-bahan untuk air asam: 
5 batang cili masak
4 batang cili api
2 biji tomato
1 biji bawang besar - dipotong
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 cawan air asam jawa
1/2 belacan
2 sudu Kerisik
Garam dan gula sesedap rasa

Cara membuatnya:
Tumbuk cili masak dan cili api hingga lumat, masukkan belacan dan tumbuk lagi.  Kemudian masukkan tomato dan bawang besar yang dipotong juga hingga lumat, Keluarkan dari lesung dan masukkan kedalam mangkuk kemudian masukkan kerisik, garam, gula dan digaul hingga sekata. Akhir sekali masukkan air asam jawa..siap!!

selamat mencuba!