Friday, June 17, 2016

Pajeri Nenas Utara

 Pajeri nenas kesukaan mak SSL ni memang sedap, mak SSL tak suka letak gula sebab dengan kerisik pun pajeri ni akan terasa kemanisan dan kelemakan dia yg marvelous.


Bahan-bahan:
1 biji nenas - dibelah dan dipotong ikut kesukaan supaya senang nak makan nanti ya
1 bungkus rempah kari ikan Mak Siti
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 keping kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
sedikit udang kering - buatan sendiri tau
kerisik - buatan sendiri
garam

Bahan - ditumbuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara:

  • Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga hingga wangi
  • Masukkan bahan yang ditumbuk hingga nampak kekuningan
  • Masukkan rempah kari dan dikacau sampai agak kering dan keluar minyak
  • Masukkan udang kering dan santan pekat dan biar santan nampak pecah minyak
  • Masukkan nenas dan dimasak hingga nenas nampak lembut. 
  • Masukkan santan cair, kacau dan biar dengan api perlahan
  • Masukkan kerisik dan dikacau supaya serata dan masukkan garam secukup rasa
  • Biarkan kuah tu pekat sedikit dan ditutup api

Selamat mencuba!