Bahan-bahan
2-3 keping isi ikan merah
5 tangkai cili api
1 sudu makan rempah sup
1 batang serai – titik
Akar ketumbar
1 uncang sup bunjut
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Tomato
Batang Saderi
Daun sup/daun ketumbar/daun bawang
Minyak untuk memasak
Bahan ditumbuk
1-2 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara Memasak
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga keperangan.
- Masukkan rempah sup. Tumis seketika. Masukkan serai, akar ketumbar dan juga sup bunjut. Masukkan air secukupnya.
- Bila air mereneh, masukkan ikan.
- Bila ikan sudah hampir masak, masukkan garam secukupnya
- Masukkan tomato, cili api dan batang saderi. Masak seketika.
- Akhir sekali tabur daun sup, daun ketumbar atau daun bawang ikut cita rasa. Sedia untuk dihidang.
Nota
Jika suka lebih masam, boleh tambahkan jus asam limau.
0 Ulasan