Resipi Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap

sup ikan merah

Bahan-bahan

2-3 keping isi ikan merah

5 tangkai cili api

1 sudu makan rempah sup 

1 batang serai – titik

Akar ketumbar

1 uncang sup bunjut 

Air secukupnya

Garam secukup rasa

Tomato

Batang Saderi

Daun sup/daun ketumbar/daun bawang

Minyak untuk memasak


Bahan ditumbuk

1-2 biji bawang merah

2-3 ulas bawang putih

2 inci halia



Cara Memasak

  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga keperangan.
  • Masukkan rempah sup. Tumis seketika. Masukkan serai, akar ketumbar dan juga sup bunjut. Masukkan air secukupnya.
  • Bila air mereneh, masukkan ikan.
  • Bila ikan sudah hampir masak, masukkan garam secukupnya
  • Masukkan tomato, cili api dan batang saderi. Masak seketika.
  • Akhir sekali tabur daun sup, daun ketumbar atau daun bawang ikut cita rasa. Sedia untuk dihidang.


Nota

Jika suka lebih masam,  boleh tambahkan jus asam limau.



 

Catat Ulasan

0 Ulasan