Resepi Kerabu Pegaga Dengan Ikan | Kerabu atau dipanggil urap ni memang sedap kalau dimakan dengan nasi panas-panas, yang akan membukakan selera hingga terkadang terlebih makan. Kerabu ni cukup mudah disediakan malahan tanpa kelapa sangai pun boleh saja tapi kurang kicknya.
Ada peminat kerabu yang akan mencelur daun pegaga ni terlebih dahulu tapi tidak bagi umi sebab bila dicelur rasanya akan jadi lain dan khasiat aslinya mungkin juga berkurangan. Apa pun terpulang pada kesukaan anda sendiri.
Resepi Kerabu Pegaga Dengan Ikan |
Bahan-bahan:
1 ikat pegaga
2 sudu kelapa parut putih, disangai
1 labu bawang besar, dimayang
2 ekor ikan kembung, direbus dengan asam gelugur
1 sudu lada hitam, ditumbuk halus
3 biji limau kasturi, diambil jusnya
Ikan bilis goreng (ikut suka)
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Resepi Kerabu Pegaga Dengan Ikan |
Daun pegaga dihiris halus atau diracik (ikut kesukaan), Kalau suka tambah kacang botol atau daun selom atau mungkin bunga kantan yang akan membuatkan kerabu menjadi bertambah sedap dan menyelerakan.
Kalau dilihat, umi tambah beberapa helai daun gajus, dihiris halus.
Resepi Kerabu Pegaga Dengan Ikan |
Resepi Kerabu Pegaga Dengan Ikan |
Resepi Kerabu Pegaga Dengan Ikan |
1 Ulasan
Urap pegaga biasa makan, tapi kerabu pegaga dengan ikan tak pernah lagi.
BalasPadam