Resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Api

Resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Api | Bila ahli keluarga ramai, memang lebih baik kita memasak dari membeli, walau kita tak pandai masak, silakan cuba dan mencuba lagi. Begitu juga bila umi cuba memasak telur itik masak lemak cili api ni beberapa tahun dulu.Tak pandai tapi nak memasak sebab bila dibeli masak lemak cili api telur itik ni harganya cukup mahal


Memasak telur itik ni pun kena ada teknik juga, kalau tidak telur itik yang dimasukkan kedalam periuk berisi masak lemak ni akan hancur dan tidak berbentuk cantik. Lagi satu, bagi mengelakkan santan pecah minyak, kadang kala saya akan jadikan santan 2 mangkuk dengan 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk lagi dicampur dengan air sebagai santan cair. Bila nampak kuah agak pecah minyak, masukkan santan pekat.





Ada sesetengah orang memasak Masak Lemak Cili Api Telur Itik akan menumis bahan kisar sebelum dimasukkan santan dan sebagainya. Apa pun dan bagaimana anda memasak, terpulang pada diri sendiri.


Bahan bahan :

5 biji telur itik 

1/2 kilo santan

1 helai daun kunyit, dihiris kasar

1 batang serai, diketuk

Garam secukup rasa


Bahan dikisar/ditumbuk :

15 tangkai biji cili api

1 inci kunyit hidup

3 ulas bawang putih

1/2 mangkuk air


Cara Penyediaan :

  • Masukkan bahan yang dikisar di dalam periuk bersama daun kunyit dan serai, dimasak sampai agak kering, kemudian masukkan santan dan dimasak hingga hampir mendidih. 


  • Pecahkan satu persatu telur dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam periuk tersebut. Pastikan dimasak dengan api sederhana. Kacau supaya kuah tidak pecah minyak. 


  • Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Siap

Catat Ulasan

2 Ulasan