Umi pasti ramai tak pernah mencuba buat sup ala bonda umi buat ni sebab selalunya perut dijadikan sup untuk makan dengan bihun utara tapi sup tu lain sebab ianya berempah. Sup perut lembu ala bonda ni langsung tak guna rempah dan masam-masam, jadi kalau selesema dan rasa nak demam tu, pasti rasa sedap sebab boleh rasa lega.
Jom cuba resepi umi yang super mudah tu
Resepi Sup Perut Lembu Ringkas, Mudah Dan Sedap |
Bahan-bahan
500 gm perut, dicuci bersih
5 biji cili api Thai, diketuk
1 biji tomato, dipotong baji
Daun kesum
Akar ketumbar (optional)
Garam secukup rasa
Daun ketumbar dihiris untuk hiasan
Sos ikan
sedikit jus limau kasturi
Bahan untuk ditumbuk
4 biji bawang putih
2 cm halia
2 biji bawang merah
Resepi Sup Perut Lembu Ringkas, Mudah Dan Sedap |
Cara memasak :
1. Perut lembu yang telah dicuci, direbus hingga lembu bersama asam gelugur bagi menghilangkan bau hamis. Bila dah lembut, tutup api dan toskan. Bila dah sejuk, boleh lah dipotong ikut kesukaan.
2. Bila dah kekuningan, masukkan perut lembu dan tambahkan air secukupnya. Air tu biar menutupi perut lembu.
3. Masukkan akar ketumbar dan biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan daun kesum, cili api, sos ikan dan jus limau kasturi. Kalau nak lebih pedas, boleh tambah cili.
4. Masukkan tomato, renih dengan api sederhana hingga mendidih dan tutup api
4. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Siap
Nota :
Daun ketumbar akan menghilangkan bau hamis perut dan menyedapkan sup dan sekiranya tak suka, boleh lebihkan daun kesum ke dalam sup.
4 Ulasan
aduhai sedapnya kak oi....
BalasPadamcuba la Dana...bonda akak mmg buat sup perut gini dan mmg sedap pada selera kami
Padamperut lamanya x mkn
BalasPadambiasa buat kerabu
buat sup blm penah lg
cuba la cik Nor, sedap sebab ada rasa pedas cili api dan sesekali tu buat sup tanpa rempah ratus ni dan mmg ni favorite kami adik beradik dan anak2 saya sekarang ni
Padam