Gulai Urat Keting Masak Minang | Bagi peminat makanan minang atau padang, mesti pernah merasa gulai urat keting atau dipanggil urat tunjang ni. Selalunya gulai ni ada dijual di kedai-kedai nasi padang atau masakan minang dan memang sedap sangat. Tapi harganya agak mahal sebab ianya mengambil masa untuk disediakan terutama untuk urat keting ini menjadi lembut.
Selain dibuat gulai lemak yang cukup berlemak ni, umi pernah masak buat sup tapi tak sempat letak resepi sebab gambar ada kat handphone mana tah. Nanti kalau ada masa nak cari dan up resepi sup urat keting yang jadi kesukaan kami sekeluarga.
Gulai Urat Keting Masak Minang |
Gulai Urat Keting Masak Minang
Bahan-bahan
600 gm urat tunjang/keting
1/2 kilo santan segar
1 helai daun kunyit, dihiris
2 keping asam gelugur
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
Air secukupnya
Bahan kisar:
6 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm lengkuas
3 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
Garam secukupnya
Cara memasak:
1. Urat Keting, dicuci bersih dan direbus hingga lembut. Kalau guna periuk biasa, urat keting akan mengambil masa agak lama untuk lembut dengan api sederhana dan ditambah air 2-3 kali supaya urat keting menjadi lembut. Kalau terlalu lembut pun tak sedap dan tak feel makan.
Kalau nak cepat, guna pressure cooker, laju jer dia lembut.
2. Angkat dan toskan. Setelah sejuk, potong ikut selera masing-masing. Ketepikan.
3. Di dalam periuk lain, bahan kisar serta serai yang dititik, renih hingga hampir kering dan masukkan urat keting. Kacau biar sekata dan mesra. Masukkan asam gelugur, daun limau purut juga bahan lain dan santan. Masak hingga santan mendidih dengan api sederhana.
4. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Kecilkan api dan kacau sehingga santan pecah minyak. Kuah akan jadi pekat dari buah keras dan lemak dari urat keting. Angkat dan sedia dihidang.
Anda mungkin boleh mencuba resepi lain antaranya :
0 Ulasan