Resipi Udang Sambal Masam Manis sangat ringkas dan mudah disediakan. Tak perlu lauk lain dah dan kalau nakkan berkuah, jangan masak hingga terlalu kering.
Bahan-bahan
1/2 kg udang kertas, dibuang kulit dan dibelah belakang
1/2 ketul pati ayam
1/2 mangkuk air asam jawa
Air Asam 1/2 cawan
Bahan (ditumbuk/kisar)
5 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
Cara Penyediaan
1. Udang dibersihkan, buang kulit dan dibelah belakang untuk buat urat hitam yang selalunya mengandungi pasir.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan² yang di tumbuk. Masak hingga garing dan pecah minyak
3. Masukkan air asam, pati ayam, sedikit gula dan garam. Kacau biarkan semuanya mesra dan agak kuah kering.
4. Masukkan udang, kacau-kacau biar sebati dan mesra. Masak dalam lebih kurang 5 minit. Tutup api. Siap untuk di hidang.
0 Ulasan