Gulai Ikan Nyok-Nyok Sedap Dan Mudah | Ikan nyok-nyok ni rasanya memang manis dan isinya lembut. Jujurnya saya lebih menyukai isi ikan nyok-nyok berbanding ikan tenggiri tapi ikan tenggiri lebih banyak isi dan harga ikan nyok-nyok jauh lebih murah iaitu RM35 sekilo dan kalau ikan tenggiri tu RM40 sekilo.
Sesiapa yang tak pernah rasa, memang wajib beli dan rasa ikan nyok-nyok yang sedap ni dan boleh dibuat masak asam pedas dan banyak lagi. Jom memasak!
Gulai Ikan Nyok-Nyok Sedap Dan Mudah |
Bahan-Bahan
1 ekor ikan Nyok-Nyok, dipotong 4
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
3 sudu rempah kari, dicampur air
2 sudu besar cili kisar (kalau suka pedas)
Air asam jawa
Santan segar (RM2)
Bahan Tambahan
Tomato
Cara-Cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
- Masukkan rempah kari serta air asam jawa. Masak sampai pecah minyak dan garing tapi jangan hangit
- Masukkan santan dan kacau sebati. Tambah sedikit air dan pastikan dimasak dengan api sederhana
- Apabila kuah mendidih, masukkan ikan.
Gulai Ikan Nyok-Nyok Sedap Dan Mudah |
- Masukkan bendi. Masak seketika.
- Perasakan dengan garam secukupnya dan rasa masamnya. Tambah air asam jawa, jika perlu.
- Akhir sekali masukkan tomato.
0 Ulasan