Bahan-bahan
1 batang petola, dibuang kulit keras
segengam ikan bilis
1 biji telur
sedikit suhun
2 tangkai cili kering, ipotong
2 ulas bawang kecil, dihiris
1 ulas bawang putih, diketuk
1 mangkuk air
Garam
Cara Penyediaan :
- Buah petola di siang dan dibuang kulit keras, dipotong bulat dalam 1/2 inci atau ikut suka.
- Panaskan minyak, gorengkan ikan bilis hingga kekuningan dan angkat. Dengan minyak yang sama, tumis bawang kecil dan bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan petola yang dipotong dan cili kering. Tambahkan air dan masak hingga petola agak lembut dan masukkan suhun.
- Bila kuah nampak mendidih, masukkan telur dan garam secukupnya. Masak sekejap dan boleh ditutup api. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
2 Ulasan
makan tu je pun dah mengenyangkan sebab ada suhuun
BalasPadammasakan yg menambah2 ni... lebih2 lagi makan dgn sambal belacan atau budu... hbs seperiuk xsedar..
BalasPadam