Kari Sotong Tumis Darat | Dah bertahun tak masak kari sotong, tetiba teringin nak masak, jadi minta DH belikan sotong yang besar dari biasa sebab nak buat kari. Maka dapatlah sotong yang berharga lebih kurang RM10 seekor, jadi tahulah saiz sotong tu memang besar.
Kalau dulu masak kari sotong ni tak buat tumis darat tapi kali ini umi tukar resepi dengan buat kari sotong tumis darat. Memang sedap sotong ni walau saiznya besar tapi lembut, nak-nak pulak ada telur pada kesemua sotong tu. Tersenyum lebar cik Meya sambil tak sabar dia nak makan lauk tengahhari ni.
Kari Sotong Tumis Darat |
Bahan-Bahan:
5 ekor sotong, dibersihkan, dipotong ikut kesukaan
3 sudu rempah kari ikan
1 biji bawang besar, dihiris nipis
4 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
2 tangkai daun kari
150 ml santan segar
2 keping asam gelugur
1 biji tomato, di potong baji
2 biji cili hijau, dibelah
5 tangkai cili padi
Garam secukup rasa
Bahan tumis darat :
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
1 tangkai daun kari
4 tangkai cili kering, dipotong
1 sudu makan halba campur
Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dihiris serta daun kari hingga kekuningan dan naik wangi. Masukkan rempah dan tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan, asam keping serta garam secukupnya, kemudian masukkan sotong.
Kari Sotong Tumis Darat |
3. Bila sotong masak, masukkan tomato dan cili merah dan cili api. Biar seketika dan tutup api.
4. Dalam kuali berasingan, tumis semua bahan tumis darat hingga kekuningan dan kemudian curahkan ke dalam periuk kari tadi. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
0 Ulasan