Gulai Cili Api Nangka Muda Dengan Daging

Gulai Cili Api Nangka Muda Dengan Daging | Umi kalau nampak nangka muda dijual, memang terasa rugi kalau tak beli dan resepi yang menjadi kegemaran umi pastinya gulai cli api nangka muda dengan daging. Memang kecur air liur dan nasi dalam pinggan pun bertambah.


Masakan negeri sembilan ni memang sedap kalau dimakan bersama nasi panas, tak perlu lauk lain dah. Pastikan kuahnya tidak terlalu cair mahupun terlalu pekat dan cukup terasa masam dari asam gelugur 


Gulai Cili Api Nangka Muda Dengan Daging

Bahan-bahan :

2 potong nangka muda (rebus bersama sedikit garam dan asam keping)

300 gm daging (rebus empuk, simpan sedikit air rebusan)

1 mangkuk santan segar

air rebusan daging

garam dan gula secukup rasa

minyak untuk menumis


Bahan ditumbuk kasar

10 tangkai cili api

3 ulas bawang merah

1 batang serai

1 inci halia

1 inci kunyit muda

1 - 2 keping asam gelugur


Cara Penyediaan :

1. Rebus daging hingga lembut, toskan dan dipotong ikut saiz kesukaan. Simpan air rebusan daging


2. Rebus nangka hingga empuk, toskan dan bila dah sejuk dipotong 


3. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan yang ditumbuk hingga kekuningan dan naik bau dan kemudian masukkan daging yang direbus, kacau biar sebati dan biarkan ia dimasak dalam 3 - 5 minit.


4. Masukkan santan, asam gelugur dan air rebusan daging dan biarkan dimasak hingga agak mendidih. Pastikan menggunakan api yang sederhana.


5. Akhir sekali masukkan nangka dan perasakan dengan garam secukupnya.


Catat Ulasan

0 Ulasan