Tempe Goreng Bersambal Simple Dan Sedap

Tempe Goreng Bersambal Simple Dan Sedap | Kat rumah umi ni hanya DH dan Angah Ammar saja yang tak makan tempe, biarpun dimasak dengan cara apa sekalipun. Selalunya resepi sambal goreng tempe kentang, resepi sambal tempe kentang rangup, resepi sambal bilis tempe kentang, resepi sambal goreng tempe dan tahu dan walau dibuat tempe goreng dengan bawang serta cili api pun memang laju jer habis


Apa pun memang bagus makan tempe yang baik untuk kesihatan dan kalau yang digoreng kena garing baru lah bertambah sedap. Kalau umi beli tempe kat rumah ni, memang kena beli 3 atau 4 pek tapi hari tu di pasar ada dijual tempe dengan saiz besar dari tapak jari, dibalut dengan daun apa tah. Memang sedap sangat. Pertama kali beli, umi cuma beli 2 tapi kali kedua tu beli sampai 3 pek. Baru puas nak makan!


Tempe Goreng Bersambal Simple Dan Sedap


Kalau tempe ni digoreng, memang kena bagi jauhkan sikit dari yang lain sebabnya bila dah nak dibuat sambal atau berlada, baki yang tinggal tu memang sikit betul. Mana taknya sambil goreng, sambil kunyah.


Bahan-bahan :

Tempe

1 labu bawang besar, dimayang

11/2 gula

3 sudu kicap

2 keping asam gelugur

garam secukup rasa


Bahan kisar

15 tangkai cili kering

4 ulas bawang kecil

2 ulas bawang putih

1 inci halia


Cara Penyediaan :

1. Tempe dipotong nipis, digaul dengan garam dan kunyit kemudian digoreng garing.


2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar dan masukkan asam gelugur. Kacau dengan kerap supaya cili tak melekat. Pastikan dimasak dengan api sederhana.


3. Masukkan garam, gula dan kicap, kacau biar sambal nampak agak kering, masukkan bawang besar yang dimayang, kacau. Bila bawang nampak layu, masukkan tempe, kacau hingga sebati dan mesra. Biarkan seketika dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.


So siapa peminat tempe goreng bersambal simple dan sedap ni, boleh la beli tempe kat kedai berdekatan kejap lagi kan.


Catat Ulasan

1 Ulasan