Bahan-bahan
4 kelopak kobis panjang
1 keping fucuk jenis tebal, direndam
1 gengam suhun, direndam
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili api thai, dibelah tak putus
1 mangkuk air
1 kiub pati ayam
Garam
Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
- Kobis panjang dipotong serong, kalau kelopaknya lebar, boleh dibelah dua dan dipotong serong. Fucuk dan suhun direndam dalam 10 minit dan ditoskan.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan kobis, bila kobis nampak agak layu masukkan air.
- Bila kuah nampak mendidih, masukkan kiub pati ayam dan kacau. Kemudian masukkan cili api thai, fucuk dan suhun. Masak dalam 3 minit, tutup api. Sedia untuk dihidangkan
0 Ulasan