Sayur Kobis Panjang Tumis Air Dengan Fucuk

 


Bahan-bahan

4 kelopak kobis panjang

1 keping fucuk jenis tebal, direndam

1 gengam suhun, direndam

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 tangkai cili api thai, dibelah tak putus

1 mangkuk air

1 kiub pati ayam

Garam 

Minyak untuk menumis


Cara Penyediaan


  • Kobis panjang dipotong serong, kalau kelopaknya lebar, boleh dibelah dua dan dipotong serong. Fucuk dan suhun direndam dalam 10 minit dan ditoskan.

  • Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan kobis, bila kobis nampak agak layu masukkan air.

  • Bila kuah nampak mendidih, masukkan kiub pati ayam dan kacau. Kemudian masukkan cili api thai, fucuk dan suhun. Masak dalam 3 minit, tutup api. Sedia untuk dihidangkan


Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan