Resepi Daging Dendeng Sedap Memikat | Buat peminat daging, resepi daging dendeng ni pasti buat anda terliur terutama bila di makan dengan nasi panas-panas, pasti menambah selera dan daging dendeng ni memang sedap kalau dimakan dengan pulut mahupun nasi impit.
Resepi Daging Dendeng Sedap Memikat |
Bahan-bahan
1 kilo daging lembu5 sudu besar cili kisar (kalau suka pedas boleh tambah)Kicap lemak manis
Kicap masin
Garam secukup rasa
Gula secukupnya
3 helai daun limau purut1/2 sudu kecil pes asam jawaAir rebusan daging
Kicap lemak manis
Kicap masin
Garam secukup rasa
Gula secukupnya
3 helai daun limau purut
Kicap masin
Garam secukup rasa
Gula secukupnya
3 helai daun limau purut
1/2 sudu kecil pes asam jawa
Bahan Tumis (Dikisar)
4 batang serai, dipotong pendek3 biji bawang besar
5 - 6 ulas bawang putih
1 inci halia,
5 - 6 ulas bawang putih
1 inci halia,
Cara Memasak
- Rebus daging lebih kurang ½ jam, toskan dan biarkan sejuk sebelum dihiris nipis. Tumbuk dan ketuk daging menggunakan lesung batu tapi jangan sampai hancur.
- Goreng daging yang telah ditumbuk seketika tapi jangan terlalu garing atau hangus. Angkat dan ketepikan.
- Dengan minyak yang sama, tumis serai yang diketuk hingga naik wangi dan masukkan bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan cili merah kisar dandaun limau purut. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air rebusan daging, kicap manis dan pes asam jawa serta gula dan garam secukupnya.
- Bila sudah pecah minyak, masukkan daging yang telah ditumbuk dan digoreng tadi, pastikan api sederhana, direneh hingga kering. Tambah air rebusan daging sekiranya terlalu kering. Siap!
- Rebus daging lebih kurang ½ jam, toskan dan biarkan sejuk sebelum dihiris nipis. Tumbuk dan ketuk daging menggunakan lesung batu tapi jangan sampai hancur.
- Goreng daging yang telah ditumbuk seketika tapi jangan terlalu garing atau hangus. Angkat dan ketepikan.
- Dengan minyak yang sama, tumis serai yang diketuk hingga naik wangi dan masukkan bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan cili merah kisar dandaun limau purut. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air rebusan daging, kicap manis dan pes asam jawa serta gula dan garam secukupnya.
- Bila sudah pecah minyak, masukkan daging yang telah ditumbuk dan digoreng tadi, pastikan api sederhana, direneh hingga kering. Tambah air rebusan daging sekiranya terlalu kering. Siap!
~selamat mencuba~
0 Ulasan