Resepi Asam Pedas Ikan Kembung Yang Sedap Dan Ringkas | Masakan asam pedas ni dibuat mudah tanpa belacan atas permintaan anak gadis dan Alhamdulillah habis lauknya.
Resepi Asam Pedas Ikan Kembung Yang Sedap Dan Ringkas |
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung
daun kesum
1 mangkuk air asam jawa
2 biji tomato
Bahan untuk dikisar
10 tangkai cili kering
2 batang serai
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 mangkuk air
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau dan agak kering.
- Masukkan air dan kacau hingga sebati dan kemudian masukkan ikan dan air asam jawa serta daun kesum.
- Pastikan ikan terendam supaya ianya masak dibahagian bawah dan atas.
- Terbalikkan ikan supaya isi ikan masak dengan sempurna dan pastikan api sederhana.
- Akhir sekali masukkan tomato dan masak hingga pecah minyak, tutup api dan masukkan garam secukup rasa. Siap!
0 Ulasan