Resepi Peria Goreng Lada Hitam

Resepi Peria Goreng Lada Hitam | Lauk yang cukup sedap dan sesuai bagi ibu yang dalam pantan tapi pastikan jangan menumis dengan minyak yang terlampau banyak. Walaupun peria ni pahit, tapi kena belajar memakan peria yang sangat banyak khasiatnya.




bahan-bahan
1 biji peria, buang biji dan hiris nipis
1 sudu lada hitam, ditumbuk kaar
sedikit isi ayam, dihiris nipis
garam secukup rasa
2 sudu minyak masak

bahan untuk tumisan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih


Cara penyediaan:
  • Peria yang telah dibersihkan dan dipotong, direndam didalam air berisi garam dalam 15 minit. Basuh dan toskan peria.
  • Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk sehingga kekuningan dan naik bau.  Masukkan isi ayam, kacau hingga isi ayam kelihatan masak
  • Masukkan peria serta lada hitam dan kacau hingga masak sempurna dan tambah sedikit air supaya peria masuk sepenuhnya.
  • Tutup api dan perasaan dengan garam secukupnya. Siap!


Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. lama sangat tak masak sayur peria, kalau masak pun takde sangat yang minat hehehe... kang kita masak kita sendiri yg makan

    BalasPadam