Resepi Pajeri Nenas Sedap ni memang menjadi kesukaan bonda saya dan paling sedap kalau dimakan dengan nasi panas dengan ikan kembung goreng garing..waduhh sedapnya.
Bahan-bahan:
1 biji nenas - dibelah dan dipotong ikut kesukaan supaya senang nak makan nanti ya
1 bungkus rempah kari ikan Mak Siti
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 keping kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
sedikit udang kering - buatan sendiri tau
kerisik - buatan sendiri
garam
Bahan - ditumbuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Resepi asal dari blog iamfuzy.com
Cara-cara mrmbuatnya:
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga hingga wangi
- Masukkan bahan yang ditumbuk hingga nampak kekuningan
- Campurkan rempah kari dengan air dan dimasukkan kedalam kuali, dikacau sampai agak kering dan keluar minyak
- Masukkan udang kering dan santan pekat dan biar santan nampak pecah minyak
- Masukkan nenas dan dimasak hingga nenas nampak lembut.
- Masukkan santan cair, kacau dan biar dengan api perlahan
- Masukkan kerisik dan dikacau supaya serata dan masukkan garam secukup rasa
- Biarkan kuah tu pekat sedikit dan ditutup api
Selamat mencuba!
0 Ulasan