Resepi Sambal Tumis Udang Dengan Petai Yang Sedap

Resepi Sambal Tumis Udang Dengan Petai Yang Sedap | Sambal tumis udang denga petai ni sememangnya menjadi kesukaan suami, Ayong dan Meya.  Kalau ada udang dan petai memang tak sah kalau tak buat sambal tumis ni




Bahan-bahan:-

20 ekor udang sederhana besar

3 papan petai, diperisi dan dibelah dua

1 labu bawang besar, dimayang


Bahan dikisar

15 tangkai cili kering, dikisar hingga halus

3 ulas bawang putih

1 inci belacan

2 keping asam gelugur

Garam secukup rasa

3 sudu minyak masak

100 gm gula kabung (kurangkan dan bergantung pada kepedasan cili kering)

1/2 mangkuk kecil air


Cara membuatnya:

  • Tumbuk bawang merah, bawang putih tapi jangan sampai terlalu lumat, kemudian masukkan belacan.
  • Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk tadi hingga wangi dan masukkan bawang besar yang dimayang, masak hingga bawang besar menjadi lembut kemudian masukkan cili kisar serta gula kabung.
  • Bila cili sudah nampak pecah minyak, masukkan petai serta asam gelugur, kacau hingga sebati dan kemudian masukkan udang.  Kacau supaya cili dan udang sebati dan masukkan garam secukup rasa. Masak hingga udang berubah warna dan tutup api. Siap!


Nota:

Gula kabung boleh digantikan dengan gula putih dan kalau suka lebih basah boleh gantikan asam gelugur dengan air asam jawa.

Catat Ulasan

0 Ulasan