Resepi Mudah Ikan Kembung Masak Taucu | Bonda saya memang peminat ikan masak tauchu rasanya sejak saya belikan di Pasar Dato Keramat. Memang nampak menarik dengan kuah dan bahan yang cukup dan rasa yang sedap, puji bonda satu hari tu tapi selalunya ikan masak tauchu tu bersaiz besar jadinya selalu tak habis. Jadinya baru-baru ni saya pun beli tauchu. Memang cukup mudah!
Resepi Mudah Ikan Kembung Masak Taucu |
Resepi Mudah Ikan Kembung Masak Taucu
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung, digoreng
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
5 tangkai cili padi, dipotong dua
2 tangkai cili merah. dipotong memanjang
1 biji tomato, dibelah 4
3 sudu taucu cap Bilal
1 sudu sos ikan
1 biji timun jepun, potong 4 (jika suka)
Garam secukup rasa
sedikit air asam jawa
Sedikit air
Resepi Mudah Ikan Kembung Masak Taucu
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali dan tumis bawang, cili, bawang putih dan halia hingga naik bau
- Masukkan taucu ke dalam tumisan, kacau perlahan supaya tauchu tidak hancur
- Masukkan 1 sudu sos ikan serta sedikit air untuk jadikan kuah.
- Masukkan timun dan tomato dan kemudian masukkan ikan kembung yang telah digoreng, air asam jawa dan tambahkan sedikit air supaya lebih berkuah. Pastikan dimasak dengan api perlahan supaya kuah meresap ke dalam ikan. Biarkan kuah mendidih seketika dan tutup api. Akhir sekali perasakan dengan sedikit garam sebab tauchu pun sudah ada masinnya. Siap!
Resepi Mudah Ikan Kembung Masak Taucu |
Nota:
- Saya guna tauchu brand Bilal sebab ianya nampak lebih bersih dan mudah disimpan sebab dijual dalam bekas kaca.
Resepi lain yang boleh dicuba:
0 Ulasan