Resepi Sangkaya Pandan Simple Dan Sedap | Dah lama nak memasak kastard pandan ni yang cukup popular di Boat Noodle tapi alang-alang dah ada pokok pandan sendiri dan bahan untuk membuatnya cukup simple jadi sebaiknya kita buat sendiri kan boleh makan banyak dan banyak kali.
Resepi Sangkaya Pandan Simple Dan Sedap |
Bahan-bahan:
5 helai daun pandan
1/2 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula melaka (optional)
2 sudu besar tepung jagung
secubit serbuk kulit kayu manis (optional)
Sedikit garam
Resepi Sangkaya Pandan Simple Dan Sedap |
Cara membuatnya :
- Daun pandan dibasuh bersih, dikerat pendek dan dimasukkan ke dalam pengisar bersama air, dikisar hingga halus. Tapiskan dan ambil air pandan.
- Masukkan santan, telur, gula melaka, gula pasir dan tepung jagung ke dalam air pandan tersebut dan kacau hingga sebati.
- Masukkan semua ke dalam periut, dimasak dengan api sederhana. Kacau tanpa henti supaya tidak bergumpal dan berkerak.
- Masukkan secubit garam dan kacau hingga menjadi pekat.
- Sendukkan ke dalam mangkuk dan letakkan susu cair diatasnya dan makan dengan roti benggali yang telah dikukus atau dibakar atau nak lebih mudah beli mantou kat pasaraya dan kukus.
Selamat mencuba
0 Ulasan