Bahan-bahan
Tauge
Tauhu, dibelah dan dipotong
1 sudu cili kisar
3 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 mangkuk kicap
1/2 mangkuk air
3 sudu cuka
Minyak untuk memasak
Cara Penyediaan
1. Bersihkan tauge, basuh dan toskan
2. Tauhu, dibelah 2 atau 3, dipotong, digaul dengan garam dan kunyit dan digoreng. Bila sejuk boleh dipotong kecil. Ada yang suka letak tauhu mentah, terpulang ikut kesukaan anda.
3. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
4. Masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak, kemudian masukkan kicap dan air.
5. Bila kuah hampir mendidih, masukkan tauge dan tauhu. Kemudian masukkan sedikit cuka dan garam secukup rasa.
6. Biar dalam 2 minit, tutup api dan sedia untuk dimakan.
0 Ulasan