Resepi Pucuk Belinjau Masak Lemak Putih

Resepi Pucuk Belinjau Masak Lemak Putih | Pasti ramai orang yang tidak berapa mengenali daun belinjau walau ramai yang kenal sangat dengan keropok belinjau yang sedap dimakan dengan sambal belacan di kedai-kedai sajian Indonesia sebabnya sewaktu di pasar ada sebaya saya macam pelik bila disebut itu adalah daun belinjau. 

Mungkin kalau saya ni tak pernah makan pun akan rasa pelik tapi sayur lemak putih belinjau ni memang bonda saya pernah masak malahan buah belinjau yang mudah didapati dulu dibuat gulai lemak dengan udang. 

Resepi Pucuk Belinjau Masak Lemak Putih

Bagi orang Indonesia, belinjau dipanggil melinjo dan setahu saya kerepek belinjau yang boleh didapati di kedai dan pasaraya diimport dari Indonesia. Belinjau muda warna hijau,  yang dah masak (tua) kulit luar tu warna merah, selaput tengah warna hitam dan biji dia warna putih. Belinjau tua ni la yang selalu dibuat kerepek/keropok belinjau. Menariknya belinjau ni punya khasiat, boleh baca di SINI

Rasa lemak wangi daun belinjau ni memang cukup sedap bila dibuat masak lemak putih dan pastikan anda hidangkan nasi panas nanti dengan sambal belacan, keropok belinjau dan ikan kering. Pastikan juga nasi tu dimasak extra!


Bahan-bahan:

2 ikat daun belinjau, disiang dan dibuang tulang tengah

2 ulas bawang kecil, dihiris

1 ulas bawang putih, diketuk

2 tangkai cili kering, dikerat dalam 1 inci / cili api merah, dibelah

sedikit suhun, direndam supaya lembut (kalau tak letak pun ok)

1 biji telur

1 cawan air

2 cawan santan pekat

Resepi Pucuk Belinjau Masak Lemak Putih

Cara memasaknya :

  • Masukkan santan, bawang merah, bawang putih dan cili kering yang dipotong pendek, Renih dengan api sederhana dan kacau supaya santan tidak mendidih (anggaran 5 - 7 min)
  • Masukkan daun belinjau dan kacau.  Bila daun nampak layu, masukkan suhun dan pecahkan telur. Biar ia merenih tapi jangan sampai pecah minyak. Anggaran dalam 10 minit dengan api sederhana.
  • Tutup api dan masukkan garam.


Nota :

Pilih daun belinjau yang muda untuk dimasak sebab kalau yang tua tu memang keras dan sayur ni memang sesuai untuk orang yang dah tua sebab teksturnya lembut.

Untuk resepi masak lemak daun pucuk belinjau ni ada yang meletakkan ikan bilis atau udang bukan telur jadi kita boleh memasak mengikut selera masing-masing.


Anda juga boleh mencuba resepi lain antaranya :

Catat Ulasan

0 Ulasan