Resepi Gulai Lemak Keladi Dengan Tulang Ikan

Resepi Gulai Lemak Keladi Dengan Tulang Ikan | Kalau beli keladi, pasti bonda akan cakap " sedapnya kalau buat gulai dengan ikan masin kan". Gitulah hit bonda sebab keladi ni bonda suka kalau dimasak gulai lemak tapi bukan gulai lemak cili api tapi gulai lemak utara.

Pasti ramai yang kurang faham pada orang utara, gulai lemak ni maksudnya gulai yang menggunakan rempah kari tapi tidak rempah tidak ditumis. Seperti masak lemak cili api, lebih kurang begitu juga masakan seperti masakan gulai lemak pisang atau gulai lemak nangka dan sebagainya.


Resepi Gulai Lemak Keladi Dengan Tulang Ikan

Sebelum ni saya pernah memasak gulai lemak keladi dengan isi ikan masin seperti isi ikan talang, ikan kurau dan ikan haruan kering. Terpulang pada selera masing-masing untuk mencuba mengikut citarasa kita.


Bahan-bahan:
1 ikat batang keladi
Tulang ikan masin talang atau isi ikan masin (haruan pun boleh)
300 ml pati santan
3 keping asam gelugur
2 cawan air
Garam secukup rasa


Bahan untuk ditumbuk
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia (untuk mengurangkan kegatalan keladi)


Cara-cara
  • Batang keladi dibasuh, dibersihkan dan direndam dengan air garam supaya selut atau cacing yang melekat kat batang keladi tu hilang.
  • Potong batang keladi dalam 2 inci atau ikut kesukaan kemudian direbus bersama keping asam gelugur hingga agak layu dan toskan.  Kalau ada ubi keladi, rebus sekali hingga empuk.
  • Dalam periuk, masukkan bahan yang ditumbuk bersama rempah, masukkan air, kacau hingga sebati dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.  
  • Masukkan santan cair serta batang keladi, ubi keladi dan kacau hingga sebati. Kacau kerap supaya santan tidak mendidih.
  • Masukkan tulang ikan, dikacau lagi hingga sebati dan masukkan santan pati santan. 
  • Kacau dengan kerap supaya tidak pecah minyak dan bila nampak hampir mendidih tutup api. Akhir sekali perasan dengan garam secukupnya. Siap


Catat Ulasan

0 Ulasan