Resepi Kekapis Masak Sambal | Kekapis atau orang panggil Scallop ini memang agak susah nak dapat tapi kalau jumpa kat pasar, memang saya akan borong dalam 3 kilo tapi bila tiba nak siang/bersihkan kekapis ni memang bercinta sebab akan ambil masa lama. Kalau tidak dibersihkan dengan betul memang akan rasa berpasir. Paling penting untuk buang bahagian yang macam kat tengkuk udang tu, tu adalah bahagian yang ada selut.
Scallop ni yang rasanya agak kenyal seakan kita makan fishball, sedikit manis yang semulajadi dan kalau rasa satu pasti nak rasa banyak kali tapi bukan senang nak dapat yang segar dan paling penting memasak scallop ni jangan overcook tapi kalau buat scallop grill pun sedap. Uish sambil menulis resepi ni pun boleh nak terliur.
Resepi Kekapis Masak Sambal |
Bahan-bahan :
1 mangkuk scallop yang telah dibersihkan
1 labu bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, diketuk
15 tangkai cili kering, dikisar
2 sudu sos cili
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Resepi Kekapis Masak Sambal |
Ginilah isi kekapis yang baru dikopek sebelum dibersihkan yang akan makan masa tapi bila dah dimasak memang sedap tak terkata.
Cara membuatnya :
- Panaskan minyak (anggaran 1/3 cawan) dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api supaya cili masak dengan sempurna. Bila nampak pecah minyak, masukkan sos cili, kiub ikan bilis serta asam gelugur. Kacau kerap supaya cili tidak hangit
- Masukkan scallop serta bawang besar serta garam. Kacau hingga rata dan dimasak dalam 1 hingga 2 minit. Perasakan dengan garam dan sedikit gula, kacau biar sebati. Bila rasa perasa cukup, tutup api dan boleh dihidang bersama nasi panas.
Anda mungkin boleh mencuba resepi lain antaranya :
0 Ulasan