Resipi Special Ayam Kung Pao

Dah lama umi tak masak Ayam Kung Pao ni bukan sebab bahan-bahan yang susah tapi tekak ni nak yang jenis savouri je, maklumlah selera orang dah berusia ni. Nanati bila usia bertambah, pasti bertukar nak yang tak pedas atau langsung tak pedas kan. 

Ayam Kung Pao



Bahan-bahan:

Bahan perapan ayam:

isi ayam, dipotong kecil

1 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar kicap cair


Bahan-bahan sos:

2 sudu besar kicap manis

2 sudu besar kicap cair

½ sudu besar minyak bijan

1 sudu besar tepung jagung

1 sudu besar gula (optional)

3-4 sudu besar air



Bahan-bahan lain:

6-7 tangkai cili kering, dipotong pendek dan digoreng

3-4 ulas bawang putih, dihiris

1 inci halia, dihiris

½ mangkuk kecil gajus , disangai

1 biji capsicum, dipotong

¼ biji bawang holland / bawang merah dipotong baji

daun bawang

cendawan 



Cara Membuatnya

  • Ayam digaul rata tepung jagung dan kicap cair. dan diperap sekejap.
  • Campurkan kesemua bahan untuk sos, kacau hingga sekata
  • Panaskan minyak, goreng isi ayam sehingga kelihatan keperangan.
  • Masukkan hirisan bawang putih dan halia, lalu kacau sehingga naik bau. Masukkan cendawan, lada benggala, bancuhan sos, bawang holland dan gajus. Masukkan sedikit air (jika perlu)


  • Akhir sekali taburkan daun bawang dan masak hingga nampak layu. Siap!


Catat Ulasan

0 Ulasan