Resepi Udang Goreng Cili Kering | Bila dah tak tahu nak masak apa dengan udang ni, ini adalah resepi paling mudah yang paling saya suka dan anak-anak suka makan dengan nasi panas-panas tanpa perlu kuah pun saya dan anak-anak suka kecuali en suami. Kalau en suami ada, memang kenalah masa sejenis lauk atau sayuran berkuah dan ikan goreng tu suatu kemestian.
Udang goreng cili kering ni sebaiknya jenis sederhana atau agak besar baru terasa sedap dimakan dan manis. Apa yang saya suka pada resepi ini adalah rasa cili kering yang dipotong kasar yang bagi saya adalah penyedap resepi ini.
Resepi Udang Goreng Cili Kering |
Bahan bahan:
20 ekor udang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kering kisar
Sos tomato
Bahan tambahan:
1 labu bawang besar, dimayang
2 biji tomato, dibelah empat
1/2 biji lada benggala (optional)
cili kering dipotong kasar (1 inci)
Daun sup/daun bawang
Cara membuatnya :
- Cili kering disangai hingga garing dan dikisar dengan pengisar kering atau guna cili flakes yang boleh dibeli kat pasaraya kalau nak lebih mudah
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan udang yang dilumur garam dan kunyit dan goreng hingga masak.
- Masukkan cili kering flakes, cili kering yang dipotong dan sos tomato ke dalam udang tadi.
- Akhir sekali, masukkan bawang besar, buah tomato, cili benggala dan daun sup. Bila nampak agak layu, boleh tutup api dan siap untuk dihidang
#dapursweetsourleyra #tukangmasakamatur
29112021
0 Ulasan