Resipi Goreng Asam Ikan Merah

Resipi Goreng Asam Ikan Merah | Dulu ikan merah ni memang sangat murah, dan memang ikan favorite bonda dan kami adik beradik. Selalunya bonda akan beli seekor ikan merah, bahagian kepala buat sup atau gulai dan bahagian badan dibuat goreng asam.


Isi ikan merah ni, kalau digoreng saja pun dah sedap apatah lagi dibuat goreng asam, masak cuka, masak lada, uishh memang terliur bila teringat masakan bonda. Kalau buat goreng asam pula, wanginya air asam jawa yang dah sebati dengan ikan merah ni memang buat bertambah nasi dalam pinggan.


Sekarang ni kalau beli ikan merah, hanya boleh beli beberapa ketul atau sebahagian saja sebab harga ikan merah ni dah hampir RM45 hingga RM50 sekilo.


Resipi Goreng Asam Ikan Merah


Goreng Asam ni memang sedap kalau dimakan dengan nasi panas-panas yang lembut. Memang bertambah nasi dalam pinggan dan gandingan air asam yang tidak terlalu berkuah dengan ikan merah ni memang terbaik sambil kunyah isi ikan, kunyah bawang besar yang lembut juicy tu.


Tapi untuk resipi kali ni, umi tak letak bawang besar sebab dah habis stok.





Bahan-bahan:

Ikan merah, digoreng garing

3 ulas bawang merah, dihiris

3 ulas bawang putih, dihiris

11/2 inci halia, dihiris

1 labu bawang besar, dimayang kasar

3 sudu cili kisar

1 mangkuk air asam jawa

Garam dan gula secukupnya


Cara Penyediaan :


  • Gaulkan ikan merah dengan garam dan kunyit, digoreng hingga garing. Letak ketepi.

  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga kekuningan dan naik bau. 

  • Masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga pecah minyak. Kacau kerap supaya tidak melekat dan hangit.

  • Bila cili sudah masak, masukkan air asam jawa. Kacau biar sebati, masukkan garam dan gula secukupnya. Tak perlu garam yang banyak sebab ikan goreng pun sudah cukup garamnya.

  • Kacau sambal hingga betul-betul masak dan pecah minyak, masukkan ikan goreng, kacau biar sebati. 
Resipi Goreng Asam Ikan Merah


  • Masak hingga kuah menjadi agak kering dan masukkan bawang besar (kalau suka) dan bila bawang besar sudah agak layu, boleh tutup api. Kalau suka lebih berkuah, boleh la tutup api sebelum kuah menjadi kering.

  • Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan