Resepi Gulai Lemak Nangka Ikan Masin Tumis Darat

Lazimnya bila nampak isi nangka muda, pasti menu masak lemak cili api atau gulai lemak cili api yang jadi pilihan. Tapi bagi umi, bila nampak nangka muda, resepi yang paling umi suka ialah resepi gulai lemak nangka ikan masin tumis darat.

Resepi Gulai Lemak Nangka Ikan Masin Tumis Darat

Mungkin bagi sesetengah orang tidak menyukai tapi jujur umi katakan gulai lemak nangka dengan ikan masin ni memang sedap apatah lagi menggunakan rempah kari. Kalau dulu bonda akan masak gulai lemak dengan daging tapi sekarang ni kat rumah memang jarang ada daging dalam kuantiti yang banyak kecuali memang benar-benar nak makan masakan dengan daging.

Jadi hari Sabtu lepas, suami nampak nangka dan cakap dah lama tak makan nangka tapi dia sendiri confuse nak masak apa. Siaplah umi bagi list, you nak masak lemak cili api atau gulai lemak cili api atau nangka masak gulai padang. Tu baru nak masak, isi dalam tu nak letak daging atau udang atau you nak letak ayam. Haaa...macam tu sekali tau tapi knowing en suami dia memang kurang bab ayam, so cakap kat dia yang umi akan guna ikan kering. Mujur ikan kering talang pemberian besan Kak Ndak yang ada dalam peti sejuk. Maka jadilah resepi gulai lemak nangka ikan masin tumis darat.


Bahan-bahan

1 potong isi nangka

3 -  keping tulang atau isi ikan talang / ikan kurau / ikan duri

1 paket rempah kari ikan

3 keping asam gelugur

2 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 inci halia

250 ml santan segar 


Bahan tumisan

5 ulas bawang merah, dihiris

3 ulas bawang putih, dihiris

1 inci halia, dihiris

1 tangkai daun kari



Cara memasaknya

  • Rebus isi nangka hingga lembut, toskan dan dipotong kecil
  • Campurkan rempah kari ikan dengan air, masukkan ke dalam periuk bersama bawang merah, bawang putih dan halia. Renih hingga masak. Kacau kerap supaya tak melekat.
  • Bila nampak rempah dah agak masak, masukkan nangka dan tambah sedikit air supaya isi nangka dapat mesra dengan rempah.
  • Kacau supaya isi nangka tidak melekat dan hangit. Kemudian masukkan santan, kacau kerap supaya santan tak pecah minyak. Masukkan ikan kering dan kacau lagi.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Goreng hingga kekuningan dan naik bau.
  • Bila nampak kuah agak mendidih, kacau dan masukkan garam secukupnya.
  • Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk berisi kuah nangka dan kacau hingga sebati. Masak dalam 5 minit. Siap.


Catat Ulasan

0 Ulasan