Resepi Kuih Lepat Liat Utara Sedap

Resepi Kuih Lepat Liat Utara Sedap | Dah lama umi tak buat lepat liat, rasanya ada setahun atau lebih kot. Bukan malas tapi kurang rajin tambahan pula kerja penulisan pun agak banyak dan rutin harian yang sangat berbeza sejak mak tidak berapa sihat. 

Bukan tak teringin tambahan lagi tengok pokok pisang dengan daun yang lebar dan cantik tu memang teringat nak buat kuih lepat liat atau kuih lopes yang keduanya kuih favorite Allahyarham abah dan mak juga.

Kuih ni mudah saja dan tak banyak bahan yang diperlukan. Dulu kuih ni umi buat waktu bulan Ramadan dan memang sinonim waktu bulan puasa mesti umi akan buat sebab bonda pun buat kuih ni waktu bulan puasa juga hehe

Resepi Kuih Lepat Liat Utara Sedap

Ingatkan nak buat semalam tapi kelapa parut tak dibeli, so tangguh ke hari ni dan Alhamdulillah terlaksana juga. Selalunya bila kerja yang ditangguhkan  ni, memang jarang dapat dilaksanakan.

Sepanjang dan seingat saya, memang tak pernah nampak mana-mana gerai kuih menjual kuih ni malahan kat kampung suami kat Kedah pun saya tak pernah nampak tapi kalau kat kampung bonda saya di Kuala Kurau memang ada dijual la dulu

Kuih lepat liat yang sedap bila ianya tak terlalu lembik, cukup terasa lemak hasil dari garam pada badan (tapi jangan terlampau letak garam) dan manis serta berlemak pada bahagian tengah yang ada inti kelapa. Kalau untuk orang dah tua, kuih ini saya akan buat lebih lembut (campuran air gula lebih sikit) supaya senang dimakan dan dikunyah.

Bahan-bahan:-

500 gm tepung pulut / 1 bungkus 
3 keping gula gerek
daun pisang sebagai pembungkus
sedikit garam
½ biji kelapa parut yang putih, digaul dengan sedikit garam
2 helai daun pandan, dibasuh dan diikat
sepiring minyak


Cara membuatnya :

  • Gula gerek dicampur dengan air dengan 1 1/2 cawan air dan cairkan. Letakkan daun pandan untuk jadikan air gula tu wangi.  Bila gula dah cair, tutup api dan biarkan ia sejuk sebelum ditapis.
  • Sementara itu daun pisang dilayur diatas api sampai agak lembut untuk dibentuk dan kemudian dipotong mengkut saiz sebesar 14cm x 15cm atau terpulang.  Pastikan daun pisang tu dilap terlebih dahulu untuk menghilangkan habuk dan debu.
  • Kelapa parut digaul dengan garam sedikit dan pastikan ianya serata.


  • Tepung diayak dan dimasukkan kedalam bekas kemudian letakkan sedikit garam, masukkan air gula merah yang ditapis tu dan gaul tepung hingga sebati dan macam kita buat lepat pisang. Gaul hingga sebati. Pastikan tidak terlalu lembik tapi dohnya lebih kurang buat kuih buah melaka tapi sedikit lembut lagi.


  • Permukaan daun pisang tu dioles dengan minyak dengan rata dan kemudian ambil adunan tepung (dalam 1 sudu) diletak atas daun pisang dan ditekan nipis macam lempeng, Letakkan 2 sudu kelapa parut kat bahagian tengah dan bungkus tepung tu macam buat tepung bungkus atau macam lepat pisang.



  • Masukkan lepat yang dah siap dibungkus tu kat dalam pengukus dan kukus selama 45 minit. Bila dah masak, angkat penutup pengukus supaya wap air tak kena pada lepat dan supaya lepat segera sejuk untuk dimakan.

Selamat mencuba dan menjamu selera

Catat Ulasan

0 Ulasan