Resepi Asam Pedas Ikan Parang Paling Sedap

Resepi Asam Pedas Ikan Parang Paling Sedap | Dah lama umi teringin nak mencuba resepi asam pedas ikan parang yang sedap ni sejak tengok DH makan asam pedas ikan parang kat Melaka tahun lepas. Lama kann. Teringin tapi sebab fikir tulang banyak macam ikan terubuk tapi ikan parang ni tulang dia lagi halus.

Orang kata ikan banyak tulang ni manis, memang sangat manis ikan parang ni bukan sebab bila dimasukkan gula tapi isi ikan ini lemak manis


Resepi Asam Pedas Ikan Parang Paling Sedap

Jadi dek sebab teringin, cuba beli la jugak dan cuba masak. Tak banyak pun, umi beli bahagian ekor dan dapatlah 3 kerat ikan parang. Harganya pun murah, hanya RM24 saja untuk bahagian ekor ni.

Resepi Asam Pedas Ikan Parang Paling Sedap

Jom cuba resepi mudah dan yang pasti sangat sedap hingga umi teringin nak buat lagi asam pedas ikan parang ni.


Bahan-bahan:

4 keping hirisan ikan parang

5-8 biji kacang bendi

1 biji tomato, dibelah 4

secekak daun kesum 

1 mangkuk kecil air asam jawa

1 kuntum bunga kantan, dibelah 4

2 keping asam gelugur 

garam secukup rasa

1/2 sudu besar gula


Resepi Asam Pedas Ikan Parang Paling Sedap


Bahan untuk kisar halus:

15 biji cili kering, dibuang biji dan rebus

1 sudu kecil lada hitam

2 biji buah keras

1 batang serai, dipotong kecil

1 labu bawang besar / 5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 batang serai, dipotong kecil

 1 inci halia

1 inci belacan, dibakar



Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar di atas api sederhana sehingga masak dan pecah minyak. Tambah minyak jika perlu supaya bahan kisar benar-benar masak hingga pecah minyak.

2. Masukan ikan dan air asam jawa. Masak seketika sehingga ikan separuh masak dan tambah sedikit air (dalam 1 mangkuk kecil) supaya ikan dan kuah mesra. Sewaktu mengalih dan mengacau tu kena hati-hati sebab isi ikan parang ni lembut.

Resepi Asam Pedas Ikan Parang Paling Sedap


3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Masak lagi sehingga nampak keduanya masak. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

4. Masukkan kacang bendi dan kemudian diikuti tomato dan biarkan direnih selama 5 minit dan tutup api. Siap



Selamat mencuba

Catat Ulasan

0 Ulasan