Resepi Daging Masak Kurma Mudah Dengan Rempah Kurma Adabi

Resepi Daging Masak Kurma Mudah Dengan Rempah Kurma Adabi | Kalau dulu memang kerap umi buat masak kurma daging tapi entahlah sejak dah dua menjak ni dah makin kurang makan daging mungkin sebab usia dah meningkat dan memerlukan 2 hingga ke 4 hari untuk dihadam di dalam tubuh kita.

Pasti ramai yang sakit hati bila daging yang dibeli dan dimasak tu cukup liat, boleh cuba  23 cara lembutkan daging yang boleh membantu. 

Masak Kurma ni berasal dari masakan India dengan menggunakan rempah ratus dan dah jadi masakan orang kesukaan orang Melayu. Memang ramai kot orang Melayu berdarah mamak seperti Allahyarham abah sebab tu abah cukup suka masakan kurma ni.

Memasak daging ni kena lama sebab nak pastikan daging empuk dan rempah kurma meresap masuk dalam daging dan bila dipanaskan daging masak kurma ni makin sedap.

Masak Kurma Daging
Resepi Daging Masak Kurma Mudah Dengan Rempah Kurma Adabi


Baca : Kurma Ayam Istimewa Resepi Bonda Mertua


Jom memasak resepi daging masak kurma yang simple dan sedap 


Bahan-bahan :

400 gm daging, di potong, di basuh dan di tos

4 sudu serbuk rempah kurma Adabi

2 sudu besar kerisik

1 biji kentang, dibelah 4/6

2 biji cili hijau, dipotong tidak putus

2 labu bawang besar, di potong baji

Santan secukupnya

2 keping asam gelugur

Garam secukup rasa

Minyak



Bahan kisar :

1 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

2 inci halia

3 biji buah keras


Bahan tumis:

1 biji bawang merah, di hiris

2 ulas bawang putih, di hiris

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

2 batang serai, di ketuk


Cara membuatnya :

  • Campurkan bahan yang dikisar bersama rempah (jadi pes) tapi jangan terlalu pekat
  • Panaskan minyak dan tumis semua bahan penumis hingga naik bau wangi.
  • Masukkan pes kurma (campuran bahan kisar dan rempah), kacau hingga pecah minyak. Pastikan dengan api sederhana supaya tidak hangit
  • Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging dimasak perlahan hingga nampak kecut.
  • Masukkan santan, kerisik dan kentang. Masak hingga daging dan kentang empuk.
  • Akhir sekali masukkan garam dan asam gelugur dan biarkan dimasak hingga kuat menjadi pekat dan boleh ditutup api.

Catat Ulasan

0 Ulasan