Resepi Koay Teow Th'ng Sedap Dan Mudah

Resepi Koay Teow Th'ng Sedap Dan Mudah | Bila musim hujan ni memang perut terasa lapar saja nak makan sesuatu yang berkuah atau bersup. Aduhh, sedapnya dalam cuaca sejuk ni menghirup sup, nak-nak pula kita letak cili kicap. Jadi kali ini umi nak kongsi resepi koay teow th'ng sedap dan mudah, yang cepat boleh dimakan.


Ada yang panggil mee tiau, kuewtiaw la, koay teow la yang bunyi sama dan seakan sama tapi ejaan je yang berbeza tapi benda yang sama kan.  Apa yang umi sangat pasti, kalau rasa nak demam dan dapat selesema tu, harus makan makanan ni boleh buat rasa lega.


Resepi Koay Teow Th'ng Sedap Dan Mudah


Paling mudah kita panggil kuewtiaw sup jer la dengan supnya yang terasa manis bukan dari manis gula tapi manis yang sedap dari sengkuang cina tapi sewaktu membuat Resepi Koay Teow Th'ng Sedap Dan Mudah tak pula dimasukkan sengkuang sebab bukan mudah nak jumpa dan kalau ada pun malasnya nak keluar rumah untuk membelinya.


Koay Teaw Th'ng dihidang bersama taburan daun bawang, garlic oil dan sambal kicap.Bila nak makan letak sedikit lada putih untuk menambahkan umphhh..Masa snap ni lupa nak letak lada sulah.Serius sedap


Bahan A (Sup)

3 - 4 ketul dada ayam

beberapa ketul kaki ayam dan leher atau bahagian lain

1 pek bebola ikan

1 pek fishcake

 1 batang lobak merah, dipotong memanjang

1/2 biji sengkuang, dipotong memanjang (tak letak)

1 ikat daun bawang, dipotong

2 biji gula batu (saiz kecil)

1 sudu teh garam

1 ketul kiub ayam

Sedikit lada putih

3 sudu minyak bawang putih 

Air secukupnya


Cara membuatnya :

  • Rebus tulang, tengkuk dan kaki ayam serta isi ayam hingga mendidih (dalam 30 min). Isi ayam akan nampak putih. Renih dengan api perlahan
  • Bila ayam sudah masak, keluarkan, tos dan hiriskan bila sejuk, kemudian letak tepi
  • Masukkan sengkuang cina (tak letak), lobak merah kedalam air rebusan hingga nampak lembut.
  • Masukkan 2 sudu minyak bawang putih (terpulang nak letak lebih sebab minyak bawang putih ni wangi dan buat kita berselera). Kemudian masukkan gula batu, kiub ayam hingga nampak keduanya larut.
  • Masukkan fishball, fish cake dan perasakan dengan garam secukupnya


Cara membuat minyak bawang putih

  • Ambil beberapa biji bawang putih, dipotong dadu dan tumis hingga kekuningan.


Bahan B (koay teow)

1 bungkus koay teaw

Air panas secukupnya


Cara membuatnya :

  • Masukkan koay teaw ke dalam bekas besar, tuangkan air panas dan kacau rata. Biarkan untuk seketika hingga nampak minyak terapung di permukaan mangkuk. Cuci dan bilas sekali atau dua dan toskan.


Bahan C (cili kicap)

10 - 15 biji cili padi (ikut suka tahap kepedasan)

2 sudu kicap manis (kicap cap kipas udang, lain jenama pun boleh)

2 biji jus limau kasturi, diambil jusnya

4 sudu sup (yang telah dimasak)


Cara membuatnya:

  • Masukkan kesemua bahan didalam pengisar, kisar jangan terlalu halus. Siap dan perasakan dengan garam (ikut selera sendiri)

Cara Menghidang

  • Masukkan koay teow ke dalam mangkuk, letakkan hirisan ayam dan tuangkan kuah yang berisi fish ball, fish cake, lobak.
  • Masukkan sedikit minyak bawang putih bersama bawang putih, taburkan bawang dan sedikit lada sulah. Siap 


Catat Ulasan

0 Ulasan