Resepi Gulai Lemak Udang Dengan Rebung Madu

Resepi Gulai Lemak Udang Dengan Rebung Madu | A real masakan kampung gitu. Kalau dapat rebung baru memang sedap dan manis memaniskan gulai tanpa letak gula. Tapi sekarang ni agak susah nak dapat rebung segar melainkan kalau balik kampung, tu pun ada musimnya.


Tapi kalau dah craving gulai rebung ni, beli jer kat pasar dan kena pilih yang elok dan tak berlendir dan cari udang yang sebesar dua jari, jangan terlalu kecil nanti jadi gulai rebung madu dengan udang dan bukan gulai lemak udang dengan rebung. 


Resepi Gulai Lemak Udang Dengan Rebung Madu


Jom cuba Resepi Gulai Lemak Udang Dengan Rebung Madu cara saya yang cukup simple tapi sedap ikut selera sendiri dan cara tukang masak amatur.


Bahan-bahan 

500 gm udang saiz sederhana

500 gm rebung madu

3 sudu makan serbuk kari

1 sudu makan cili kisar (kalau suka pedas)

4 cawan santan

2 keping asam gelugur

1 tangkai daun kari

Garam secukupnya


Bahan ditumis (ditumbuk kasar)

5 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

1 in halia



Cara membuatnya:

  • Rebung di potong pendek dalam 2 inci dan dihiris bahagian tengah (atas dan bawah) supaya mudah mesra dengan rempah. 
  • Masukkan rempah dan cili kisar di dalam mangkuk dan tambah air, jadikan pes, jangan terlalu pekat.
  • Masukkan minyak dalam kuali hingga panas, tumis semua bahan yang ditumbuk serta daun kari hingga naik kekuningan dan naik wangi.
  • Masukkan pes rempah kari, kacau hingga pecah minyak.

Resepi Gulai Lemak Udang Dengan Rebung Madu

  • Masukkan rebung, kacau supaya mesra dengan rempah. Tambah air jika perlu dan biarkan sehingga rebung nampak masak
  • Bila rebung nampak dah masak, masukkan santan. Kacau dan masak hingga kuah agak mendidih
  • Masukkan udang, masak hingga udang nampak berubah warna dan masukkan garam secukupnya.


Resepi Gulai Lemak Udang Dengan Rebung Madu


Gulai lemak udang dengan rebung madu ni tak perlu lauk lain dah pun dah buat bertambah nasi di pinggan.


Catat Ulasan

0 Ulasan