Bila dah buntu nak masak apa, gulai ayam adalah yang paling mudah dan cepat. Lagipun gulai ayam ni dah cukup tanpa perlu masak lauk lain kalau tiba hari umi malas. Mana taknya dah siap ada kentang, tomato, cili merah dan berkuah. Tapi kalau ada DH memang dia tak layan gulai ayam ni tapi kalau bagi gulai ikan memang favorite dia.
Resepi Gulai Ayam Utara Dengan Kerisek yang ditambah dengan telur rebus goreng ni memang jarang umi buat sebab nak tunggu stok kerisek ada. Dah lama tak buat kerisek jadi kerisek yang ada ni baki dari yang lama. Memang nak kena buat kerisek baru dah ni memandangkan bulan Ramadan tak lama lagi kan.
Resepi Gulai Ayam Utara Dengan Kerisek |
Jom tengok bahan-bahan Resepi Gulai Ayam Utara Dengan Kerisek yang sedap memikat ni. Siapa lagi nak puji masakan, kalau bukan diri sendiri kan. Lagipun DH kan outstation sejak minggu lepas. Pasti ada yang tertanya kenapa guna rempah kari ikan dan bukan rempah kari ayam atau daging? Sebabnya rempah kari daging atau ayam ni ada aroma kulit kayu manis terlebih pada selera umi, dan umi kurang gemar sikit.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam, dibersihkan dan diperap dengan garam dan kunyit
5 biji telur, direbus dan digoreng (optional)
5 sudu rempah kari ikan Faiza, dimasukkan dalam mangkuk
1 pek santan segar (beli segar di Pasar Datuk Keramat)
2 biji kentang, dibelah 4
2 sudu kerisek
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
2 biji tomato,dipotong baji
1 - 2 tangkai cili merah/cili hijau
Bahan-bahan (ditumbuk)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan (menumis)
1 labu bawang besar, dimayang
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 helai daun kari
1 helai daun pandan, disimpul
Cara-cara memasaknya
1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk (saya suka guna kuali) dan tumis bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan daun kari agak garing. Bahan yang ditumbuk dicampurkan dengan rempah kari hingga jadi pes.
2. Masukkan bahan-bahan kisar dengan rempah kari kacau dan biarkan dimasak hingga pecah minyak. Sesekali dikacau supaya tak hangit.
Resepi Gulai Ayam Utara Dengan Kerisek |
3. Setelah rempah pecah minyak, masukkan ayam dan sedikit air. Kacau sebati dan masak biar ayam sebati dengan rempah.
4. Masukkan santan dan asam gelugur, kacau. Masukkan kerisek, kacau dan biarkan kuah mendidih. Kemudian masukkan ubi kentang dan masak sehingga empuk. Tambah telur rebus yang digoreng (kesukaan anak-anak).
5. Kalau suka boleh masukkan tomato dan cili hijau atau cili merah. Masak hingga nampak tomato dan cili agak lembut dan boleh dipadam api. Siap
2 Ulasan
Boleh try nanti ni kak fuzy
BalasPadammesti sedqpp lemak.kerisik tu cam rendang perak
mmg sedap cik nor...
Padam