Resepi Sambal Tumis Kerang Mudah Dan Sedap

Resepi Sambal Tumis Kerang Mudah Dan Sedap | Selain dibuat rendang atau dimasukkan dalam kuetiaw atau buat mee kari, kerang ni memang jadi favorite bila dibakar atau disangai letak serai dan makan dengan pencicah. Uish memang terliur bila teringat 


sambal tumis kerang
Resepi Sambal Tumis Kerang Mudah Dan Sedap


Bahan 

1 kg kerang (bersihkan, celur dan kopek isinya)


Bahan kisar

1 bawang besar saiz kecil

1 sudu besar udang kering/bilis  (optional)

1 inci belacan


Bahan hiris dan tumis

1 labu bawang besar saiz besar (hiris bulat)

4 cawan cili kering yg telah dikisar (gunting,rebus dan bilas hingga hilang bijinya)

1 keping asam keping saiz kecil

Garam dan gula

Air anggaran secawan.


Cara membuatnya


1. Panaskan minyak dan umiskan bahan yang telah dikisar dan biarkan ia naik bau. Masukkan cili kering, asam keping dan bawang yang telah dihiris tadi. Masak hingga pecah minyak, kacau selalu agar ia tidak hangit.


2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit agar tidak terlalu cair.  Masak lagi agar cili benar-benar garing, masukkan garam,gula secukupnya.


3. Masukkan isi kerang dan gaul agar sebati, tambah air jika perlu. Masak lagi agar sambal dan kerang benar-benar serasi. Tutup api apabila semua bahan mulai sebati.

Siap.

Catat Ulasan

0 Ulasan