Asam Pedas Ikan Tenggiri Resepi Che Nom

Asam Pedas Ikan Tenggiri Resepi Che Nom | Asam Pedas ni memang kegemaran anak-anak tak kisah la kalau letak ikan tenggiri, ikan jenahak, ikan pari mahupun ikan kembung. Memang cukup digemari dan kalau dibuat pekat, boleh makan cicah dengan roti.


Kali ini umi cuba memasak asam pedas ikan tenggiri resepi Che Nom sebab cukup suka dengan passion Che Nom bila memasak kat channel youtube dia. Saja nak buat kelainan  tapi umi tambah daun limau purut sebab Kak Yang kata dia nak cuba bantu memasak asam pedas ada daun limau purut. Tak pe la nak, asal bukan letak tambahan yang akan membuatkan masakan rasa pelik sudah la.


Asam Pedas Ikan Tenggiri Resepi Che Nom

Secara jujur, ikan parang paling sedap dibuat asam pedas tapi sendiri nak kena ingat la ya sebab tulang ikan parang ni banyak, kalau nak cuba resepi Asam Pedas Ikan Parang, baca SINI


Bahan-Bahan:

Bahan Untuk Asam Pedas:

4 keping hirisan ikan tenggiri

5-8 biji kacang bendi

1 biji tomato, dibelah 4

secekak daun kesum atau daun laksa

1 mangkuk kecil air asam jawa

1 kuntum bunga kantan, dibelah 4


Bahan untuk kisar halus:

10-15 biji cili kering, dibuang biji dan rebus

ATAU 1 senduk cili kisar

6 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2 cm halia

1 batang serai, hiris nipis ambil bahagian lembut

2 biji buah keras, optional

1 sudu besar belacan, dibakar

1 sudu kecil lada hitam


Cara Penyediaan:

1. Panaskan 1 senduk minyak dan tumis bahan kisar halus di atas api perlahan sehingga masak dan pecah minyak. Kalau minyak kurang tambahkan lagi supaya bahan kisar betul-betul masak. Minyak haruslah pecah terasing dari cili dan itu menandakan rempah masak elok.


2. Masukan ikan dan air asam jawa. Masak seketika sehingga ikan separuh masak dan kemudia tambah sedikit air. Jangan terlalu banyak nanti kuah cair.


Resepi : Asam Pedas Ikan Pari

 

3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Masak lagi sehingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


Asam Pedas Ikan Tenggiri Resepi Che Nom


4. Masukkan kacang bendi dan kemudian diikuti tomato pada saat terakhir sebelum angkat.


Tips:

Jangan masak bendi dan tomato terlalu lama nanti sayur jadi lembik dan pecah di dalam kuah


kredit : Resepi Che Nom

Catat Ulasan

0 Ulasan