Resepi Sambal Tumis Daging Dengan Mangga

Resepi Sambal Tumis Daging Dengan Mangga | Ni memang menu kesukaan anak-anak sebab bonda memang selalu masak sambal tumis daging dan selalunya bonda akan masukkan mangga sekali terutama mangga telur yang paling sedap. Jadi samp34ai sekarang sambal tumis daging dengan mangga ni menjadi menu favorite anak-anak.


Hari Sabtu yang lepas, umi ke Pasar Datuk Keramat nak membeli daging bahagian topside tapi habis jadi budak peniaga tu kalau daging batang pinang tu ada banyak dan hanya RM34 sekilo tapi dia jual RM30 sekilo saja. Memang murah sebab ni daging import, daging dari New Zealand dan lebih murah dari daging import dari Australia. Kalau daging batang pinang tempatan harganya dalam RM54 sekilo. Banyak bezanya kan tapi tu la bila raya memang kami beli daging tempatan sebab manis kata DH





Bahan-bahan: 

500 gm daging, dihiris 

2 biji mangga telur, dipotong kasar

1 biji bawang besar, dihiris

5 ulas bawang merah, dihiris

3 ulas bawang putih, dihiris

1 mangkuk air asam jawa

sedikit gula 

garam secukup rasa


Bahan untuk dikisar

10 tangkai cili kering, dipotong dan direndam



Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang kecil dan bawang besar hingga naik wangi. Masukkan cili kisar , masak hingga pecah minyak. 


  • Masukkan gula, kacau hingga rata dan masukkan daging serta mangga yang dihiris. Tambah air supaya daging mesra dengan sambal atau boleh tambah air asam jawa untuk lebihkan rasa masam. Kacau dan biarkan hingga agak garing.





  • Masukkan garam dan kacau. Masak dengan api sederhana hingga sambal garing dan pecah minyak.


Nota L

Mangga di dalam sambal tu boleh juga dimakan dan sangat sedapa.


selamat mencuba


Catat Ulasan

0 Ulasan