Sambal Sotong Kering Sedap Dan Lembut | Umi kalau ke Pasar Datuk Keramat memang mata asyik dok tengok sotong kering bila singgah beli segala macam bawang yang dijual di pasar ni. Selalunya tengok sotong kering yang besar dan cantik jer kejadiannya dan harganya dalam RM80++ sekilo dan ada sotong kering yang saiz sederhana tapi gelap dan keputihan macam ada kulat yang harganya dalam RM50+ sekilo tapi kadang kala harganya pun mahal jugak.
Kedua-dua jenis sotong ni umi dah pernah beli dan masak, rasanya sama jer cuma cantik dengan tidak jer waktu ianya kering. Kata adik penjual tu, sotong kering yang dijual oleh peniaga tu adalah sotong yang murah dan tak cantik kejadiannya tu tapi harga dijual tetap mahal.
Jadi, kita masak sendiri baru puashati dapat makan dengan banyak dan banyak kali. Jom cuba resepi dan cara umi buat sambal sotong kering yang lembut dan sedap dimakan dengan puashati.
Sambal Sotong Kering Sedap Dan Lembut |
Bahan-bahan:
3 keping sotong kering
2 keping asam gelugur
Air asam secukupnya
1 ketul gula gerek
Garam
Air secukupnya
1 ketul abu
Bahan untuk dikisar
15 tangkai cili kering, gunting, buang biji dan rendam
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cm belacan
Cara Penyediaan :
- Rendam sotong semalaman (8 jam) dengan air abu yang selalunya pekedai akan bagi sekali waktu kita membeli sotong. Kadang-kadang dia akan bagitahu berapa lama nak rendam kalau kita tanya. Basuh bersih dan potong ikut yang diingini.
- Sotong yang telah direndam, direbus dengan air panas kemudian ditoskan dan kemudian di cuci bersih dengan membuang tulang, gigi dan lendir. Potong ikut saiz yang diingini.
- Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan masukkan bawang besar yang dipotong dadu serta asam keping.
- Masukkan sedikit gula/gula merah (kalau suka dan untuk mengurangkan rasa pedas)
- Masukkan sotong yang telah dipotong dan digaul hingga sebati. Biarkan ia masak dalam 15 minit dengan api sederhana
- Akhir sekali, tutup api dan masukkan garam secukup rasa.
0 Ulasan