Resepi Sup Ayam Mamak Sedap Memikat | Dah lama Cik Meya nak makan sup ayam tapi bahan penting seperti kentang tak ada so kena postponed banyak kali. Semalam waktu balik dari menghantar Kak Yang ke tempat kerja, sempat kami menyinggah ke pasaraya.
Nak beli kambing sup mamak tapi kemalasan nak meredah kesesakan jalan raya jadi, buat sendiri la lebih afdal dan menjimatkan. Kononnya sup ni kalau tak habis nak buat cicah roti tapi bila sampai waktu petang, dah langsai. Alhamdulillah, seronok betul kalau masakan yang dimasak habis. Rasa bahagia sungguh, ada yang macam umi ke?
Bahan-bahan
1 ekor ayam, dibersihkan dan dipotong
1 paket rempah sup Adabi
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji lobak merah, dipotong
2 biji kentang, dibelah 4
2 sudu tepung gandum
Bahan Kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan ditumis
4 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Cara Penyediaan :
- Campurkan rempah kurma, rempah sup, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan air dalam mangkuk hingga menjadi pes.
- Panaskankan minyak dan tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau dan kemudian tumis bahan yang dikisar hingga kekuningan dan masukkan pes.
- Masukkan ayam, kacau dan biarkan mesra dengan rempah. Biarkan dimasak sekejap dan masukkan lobak merah dan kentang, masak dengan api sederhana.
- Apabila semua sudah empuk, masukkan tepung gandum yang dilarutkan dengan sedikit air. Kacau biar sebati dan tidak berketul.
- Tambah air secukupnya dan masukkan garam serta kiub pati ayam. Kalau suka boleh tambah cili merah. Kepekatan kuah tu ikut apa yang diingini.
- Masak hingga mendidih dan ayam lembut. Siap dan sedia dihidangkan dengan menabur daun bawang dan bawang goreng ke dalam mangkuk hidangan.
0 Ulasan