Bubur Wadai Kepeng Warisan Banjar Buat Minum Petang

Dah lama umi tak masak wadai kepeng tapi petang tadi terfikir nak buat apa untuk minum petang sebab nak buat kuih, rasa malas tapi nak makan. Bila tengok stok, masih ada 2 plastik lagi tepung pulut jadi teringat nak buat wadai kepeng yang cukup mudah


Rasanya kali terakhir buat wadai kepeng ni tahun 2019, wadai kepeng atau puteri mandi ni memang mudah dan sedap sangat, lebih kurang serawa atau pengat yang disukai orang utara. Jadi menu petang ni bubur wadai kepeng ni memang sesuai buat DH la.


Bubur Wadai Kepeng Warisan Banjar Buat Minum Petang



Bahan-bahan

1 cawan tepung pulut
Secubit garam
Air secukupnya


Bahan untuk kuah
1 ketul gula gerek
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 helai daun pandan disimpulkan
sedikit garam



Cara membuatnya:

  • Tepung pulut dan garam digaul dengan air sedikit demi sedikit. Adunan diuli supaya menjadi doh yang tak melekat di tapak tangan (macam kita buat kuih buah melaka). Kemudian cubit doh, bulatkan dan tekan dibahagian tengah dan akan kelihatan seperti gambar dibawah ni


  • Masukkan gula gerek, air, sedikit garam serta daun pandan yang telah disimpulkan ke dalam periuk dan buka api perlahan.  Bila gula gerek telah larut dan air mendidih, masukkan doh satu-satu supaya jangan melekat. Doh akan masak bila dah mula terapung.

  • Masukkan santan dan kacau perlahan hingga hampir mendidih, tutup api. Jangan masak terlalu lama supaya santan tak pecah minyak nanti tak sedap.


Catat Ulasan

0 Ulasan