Resepi Mee Bandung Sedap Dan Mudah

Resepi Mee Bandung Sedap Dan Mudah | Sebenarnya dah lama buat mee bandung ni tapi entah macam mana tak jumpa gambar jadinya, resepi tersimpan dalam draf. Mujur tak berabuk dan tiada tamat tempoh.


Mee Bandung ni memang kesukaan umi tapi kalau pergi ke kedai tu memang payah nak try sebab kadang kala tu kuah tu bau udang kering kuat sangat. Jadinya untuk resepi mee bandung ni umi guna udang kering yang dibuat sendiri. Gigihkan, penat tapi puas hati.


Resepi Mee Bandung Sedap Dan Mudah

Kot dah jemu dengan mee bandung, boleh tengok jugak 13 Resepi Mee Berkuah Mudah Memikat Selera, pilih jer yang jadi kesukaan. Tak perlu beli kat kedai dah!


Bahan-bahan:

1 paket mee kuning

2 mangkuk air rebusan daging

2 sudu besar sos tiram

200 gram daging, direbus

1 sudu besar sos tiram

1 sudu  besar sos cili

2 bij telur

4 tangkai sayur sawi

Sedikit kubis

1 biji ubi keledek, direbus dan dilenyek atau 1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan air

Garam dan gula secukup rasa



Bahan Kisar

10 tangkai cili kering

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

1 sudu besar udang kering


Bahan Hiasan

Daun bawang

Bawang Goreng

Cili Jeruk

cili merah, dihiris

Bawang goreng

limau nipis, dipotong



Cara Penyediaan:


1. Tumis bahan yang dikisar hingga naik wangi dan hingga terbit minyak. Masukkan air rebusan daging  serta isi daging, masak hingga kuah mendidih 


2. Bila kuah sudah mendidih masukkan sos tiram serta ubi keledek atau bancuhan tepung jagung. Masak hingga mendidih


3. Masukkan fish ball, fish cake, batang sawi dan kubis, biar agak layu dan akhir sekali pecahkan telur dan biarkan 1 minit sebelum dikacau.  Siap tutup api.


Resepi Mee Bandung Sedap Dan Mudah


4. Tuangkan kuah ke atas mee yang telah dicelur, tambah hirisan cili api atau cili merah atau cili jeruk dan bawang goreng. Jangan lupa perahkan dengan limau nipis. Sedia untuk dimakan.


Selamat mencuba!

Catat Ulasan

0 Ulasan