Resepi Kuih Cucur Badak Mudah Dan Sedap

Resepi Kuih Cucur Badak Mudah Dan Sedap | Kuih cucur badak ni memang popular dan cukup digemari ramai terutama orang Melayu. Nak buat kuih ni pun cukup mudah dengan bahan yang cukup mudah didapati seperti ubi keledek, kelapa parut.


Apa yang pelik, nama kuih cucur badak tapi tak ada apa yang kena mengena dengan badak langsung dalam kuih ni. Jangan tanya macam mana boleh dapat nama ni, umi pun tak tahu. Kalau dulu waktu umi kecil, kuih cucur badak ni ada udang diatas kuih ni tapi sekarang tak pernah nampak dah.


 Resepi Kuih Cucur Badak Mudah Dan Sedap



Bahan-bahan :

3 biji keledek, direbus dn dilecek

1 cawan tepung gandum

1/2 biji kelapa parut


Bahan untuk di tumbuk atau giling:

10 tangkai cili kering

5 tangkai cili api (optional)

3 sudu besar udang kering

5 ulas bawang merah

2 batang serai. dipotong 

1/2 sudu teh ketumbar, 

1/2 sudu teh jintan manis

1/2 sudu teh jintan putih

1 inci halia

1 inci kuncit

garam secukup rasa



Cara Penyediaan:

1. Rebus ubi keledek yang telah dikupas kulit hingga empuk. Toskan air dan lecek hingga lumat dan masukkan tepung, gaul hingga sebati.


2. Untuk inti : panaskan minyak dan tumit bahan yang digiling hingga naik wangi, kemudian masukkan kelapa dan sedikit air. Kacau biar mesra dan masak hingga kering. Pastikan masak dengan api sederhana supaya tak hangit. Dah masak, angkat dan sejukkan.


3. Ambil sejemput doh, bentukkan bulat-bulatan dan leperkan untuk masukkan inti. Bulatkan kembali.




 Resepi Kuih Cucur Badak Mudah Dan Sedap


4. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Balik-balikkan sewaktu menggoreng supaya masak dengan sempurna.



Catat Ulasan

0 Ulasan