Sambal Tumis Ikan Kembung

Sambal Tumis Ikan Kembung | Ikan kembung ni favorite DH sejak kecil dulu hingga sekarang dan jadi kemestian mesti ada stok ikan kembung kat dalam fridge ni.  Selalunya umi cuma goreng garing, sedap kalau diratah atau buat cicah dengan budu. Memang tak cukup kalau goreng 2 - 3 ekor. Mau berebut anak-anak.


Bukan sebab kehabisan idea untuk memasak tapi mood memasak tu kelaut sebab semalam DH bagitau dia tak balik makan tapi umi ni dah siap masak sambal tumis ikan kembung. Tapi tak risau, menu ni boleh disimpan untuk dimakan keesokkan harinya kan.


Sambal Tumis Ikan Kembung 


Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung yang siap digoreng

1 labu bawang besar, dimayang

1 mangkuk air asam jawa 

Garam dan gula secukup rasa


Bahan dikisar :

10 tangkai cili kering

1 labu bawang besar

3 ulas bawang kecil

2 ulas bawang putih

1 inci halia


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga naik bau dan bertukar kekuningan.


  • Masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga naik minyak, kemudian masukkan air asam jawa dan garam serta sedikit gula.  Biar dimasak hingga agak kering.  Kalau nak guna asam gelugur pun boleh, dimasukkan menggantikan air asam jawa.


  • Masukkan bawang besar yang dimayang dan ikan kembung yang telah digoreng. Kacau biar sebati. Biarkan dimasak sekejap dalam 2 minit, boleh tutup api dan sedia untuk dihidang.

Sambal Tumis Ikan kembung is done. Jom makan!

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. dah lama nya dana tak masak ikan macamni, selalu kalau tak singgang asam pedas

    BalasPadam