Gulai Daging Dengan Kentang

Gulai Daging Dengan Kentang | Juadah kesukaa umi ni memang cukup mudah tapi tak mudahnya bila dapat daging yang liat. Serius sakit hati! Dah lama tak buat gulai daging dengan kentang ni yang selalunya umi akan buat lebih kuahnya untuk dicicah dengan roti atau pulut.


Sebenarnya juga, ni resepi buat orang yang kurang rajin macam umi sebab di rumah ni kena ada kuah dan bila gulai daging dengan kentang ni di masak lebih, boleh diperangat (dipanaskan) untuk menjimatkan masa untuk juadah keesokkan harinya. Tapi sekarang kalau buat gulai ni memang tak sempat sampai besok sebab anak-anak dan DH ni peminta daging.  Kalau habis, memang umi kena fikir dari malamlah apa menu untuk esok.


Gulai Daging Dengan Kentang



Bahan-bahan

500 gm daging batang pinang atau bahagian lain yang lembut

3 biji ubi kentang, dipotong 4

1 peket rempah kari ikan

3 cawan santan pekat

2 keping asam gelugur

Garam secukup rasa


Bahan Tumisan

4 ulas bawang merah, dihiris halus

3 ulas bawang putih, dihiris halus

3 cm halia, dihiris halus

1 batang kulit kayu manis

1 biji bunga cengkih

3 biji bunga lawang

3 biji buah pelaga




Gulai Daging Dengan Kentang



Cara Penyediaan :

  • Daging dipotong kecil (ikut kesukaan) dan kemudian dibasuh. Toskan
  • Campurkan rempah kari ke dalam bekas berisi daging, gaul biar diperap dalam 5 minit atau masukkan rempah kari ke dalam bekas, masukkan air supaya menjadi pes.
  • Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan tumis sehingga bawang kekuningan dan naik bau wangi. 
  • Masukkan daging yang diperap dengan rempah kari, dimasak hingga nampak daging kecut.
  • Masukkan santan, kacau biar sebati. Bila kuah mula mendidih, masukkan ubi kentang dan garam secukupnya. Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur. 

Nota :

Kalau ada lebihan kuah gulai daging ni boleh dibuat cicah dengan roti atau kalau rajin buat roti jala atau tanak pulut untuk dimakan bersama dengan gulai ni.

Catat Ulasan

0 Ulasan