Resepi Pucuk Ubi Kayu Goreng Bercili

Resepi Pucuk Ubi Kayu Goreng Bercili | Selalunya bila umi nampak pucuk ubi kayu ni, terus saja terlintas nak buat masak lemak cili api, tak pun buat pecal, uishh dah terliur pulak. Paling mudah, rebus dan buat ulam cicah sambal belacan. Lagi sedap kan?


Tapi beberapa hari lepas, umi teringin nak buat goreng bercili dan pernah beli rendang pucuk ubi kayu dari seorang kenalan tapi tak berapa sedap. Mungkin bukan pucuk yang digunakan tapi daun yang dah tua. 


Apa pun, daun semacam ni memang memerlukan minyak yang banyak untuk menggoreng, kalau tak memang kurang sedap


Resepi Pucuk Ubi Kayu Goreng Bercili

Memang sedap kalau pucuk ubi kayu tu digoreng rangup, sampai rasa tak cukup dan kombinasi dengan ikan bilis tu memang terbaik. Cuma tak boleh makan selalu sebab penggunaan minyak yang banyak dan sayuran ni pun berminyak.



Bahan-bahan

1 besen pucuk ubi kayu, dikerat dua, dibasuh dan dikeringkan

1 mangkuk kecil ikan bilis

2 sudu cili kisar

3 ulas bawang kecil

2 ulas bawang putih

1 keping asam gelugur

Garam secukupnya


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daun pucuk ubi kayu hingga rangup.
  • Kemudian goreng ikan bilis hingga rangup, angkat dan letak tepi. 
  • Tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan dan masukkan cili kisar. Masak hingga cili masak dengan sempurna dan masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
  • Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan pucuk ubi dan gaul perlahan-lahan hingga serata. Jangan  kacau kasar untuk elakkan pucuk ubi jadi hancur.


Catat Ulasan

0 Ulasan