Resepi Masak Lada Ikan Senangin

Resepi Masak Lada Ikan Senangin | Lama tak masak lada ikan senangin ni sebab susah nak dapat ikan senangin yang fresh. Sejak umi masakkan ikan senangan masak lada ni, memang DH kalau nampak ikan senangin pasti dia minta umi buatkan.


Walau dulu nilah lauk dalam pantang umi yang dimasak bonda, tapi sekarang dan sebenarnya kalau tak dalam pantang pun boleh makan hingga bertambah nasi tanpa perlu lauk lain. Bukan payah mana pun resepi masak lada ikan senangin ni dan bahan-bahan yang perlu pun memang sentiasa ada dalam stok.



Resepi Masak Lada Ikan Senangin



Bahan-bahannya 

2 ekor ikan senangin, dibersihkan dan dikerat dua

1 mangkuk air asam jawa

1 labu bawang besar, dimayang

3 - 4 tangkai cili kering, dikerat pendek

garam secukup rasa


Bahan untuk ditumbuk

3 ulas bawang merah, ditumbuk kasar

2 ulas bawang putih, ditumbuk kasar

1 inci halia, ditumbuk kasar

1 sudu lada hitam, ditumbuk halus

1 sudu serbuk jintan manis, ditumbuk halus

1 sudu serbuk jintan putih, ditumbuk halus

1/2 inci kunyit hidup, ditumbuk atau guna serbuk kunyit


Cara Penyediaan :-

  • Potong cili kering dan digoreng jangan sampai hangit, angkat dan letak tepi
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk kasar hingga kekuningan dan naik bau
  • Masukkan bahan yang ditumbuk (lada hitam, jintan manis dan jintan putih), dikacau hingga sebati dan masukkan air asam jawa dan garam, dikacau supaya mesra dan sebati. Tambah air jika perlu
  • Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan senangin. Pastikan ikan terendam dalam kuah supaya masak sempurna.  
  • Masukkan bawang besar dan kemudian cili kering yang digoreng tadi. Kalau suka pekat, boleh biarkan kuah direnih menjadi lebih kering mengikut kesukaan. Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan