Resipi Asam Pedas Daging | Dah lama tak buat asam pedas daging ni, jadi umi dah set menu untuk bulan Ramadan ni kena masak Asam Pedas Daging. Mujur hari Sabtu lepas ada daging cincang dijual di pasar tu nampak fresh, jadi terus umi beli dalam 1/2 kilo.
Ada kawan umi cakap dia tak berani nak makan asam pedas daging atau tetel sebab takut berbau. Hurm tak pernah lagi umi makan yang berbau sebab asam pedas tetel yang abang ipar (suami Kak Jang, kakak no 2) masak tu memang sedap sangat. Ahh rindu pulak nak lepas rumah Kak Jang kat Jenderam.
Resipi Asam Pedas Daging |
Bahan-bahan:
600 gram daging cincang yang ada lemak sikit atau tetel pun sedap
1 batang serai, diketuk
1 kuntum bunga kantan, dibelah
3 tangkai daun kesum
1 mangkuk air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan-Bahan (Dikisar):
10 tangkai cili kiering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam
1 inci kunyit hidup / serbuk kunyit
3 inci halia
1 inci lengkuas
Cara Penyediaan :
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga harum.
- Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak.
- Masukkan daging dan daun kesum, kacau hingga daging kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih.
- Masak hingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah kering, tambah air sedikit air panas). Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan biar mendidih.
- Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar. Kacau rata dan masak sekejap.
1 Ulasan
Sedapnya asam pedas. Lengkap dengan lengkuas, lebih aroma.
BalasPadam