Gulai Cili Api Jantung Pisang

Gulai Cili Api Jantung Pisang | Seronok betul bila tengok pokok pisang rastali berbuah lagi. Bila berbuah kali kedua ni umi fikir nak buat gulai cili api jantung pisang dan bukan masak lemak putih jantung pisang yang dah selalu sangat tu.


Mulanya ingat nak guna daun cekur dalam masakan gulai cili api jantung pisang ni tapi baru teringat yang pokok cekur hitam tu dah lama mati. Memang sayang sangat tapi nak buat macam mana bila tak sempat nak mengambil tahu pasal tanaman ni.


Gulai Cili Api Jantung Pisang

Umi suka hiris jantung pisang ni halus sebab bila kunyah makan tu rasa agak rangup. Jom lah cuba resepi simple gulai cili api jantung pisang yang sedap ni.


Bahan-bahan :

1 biji jantung pisang

3 keping asam gelugur

1 batang serai diketuk

1 mangkuk santan cair

1 mangkuk santan pekat

1 helai daun kunyit atau daun cekur

garam secukupnya


Bahan ditumbuk :

1 gengam ikan bilis

20 tangkai cili api

5 tangkai cili api thai (merah)

3 ulas bawang putih

1 inci kunyit hidup


Cara Penyediaan :

  • Sediakan mangkuk berisi air dan rendam jantung pisang yang telah dipotong. 
  • Jantung pisang dibelah 2, dibuang bahagian tengah dan dihiris nipis. 
  • Masukkan bahan yang telah ditumbuk kedalam periuk bersama 1 mangkuk kecil air. Renih hingga agak kering, masukkan santan cair dan asam gelugur, masak hingga mendidih.
  • Masukkan jantung pisang, masak hingga jantung nampak lembut.
  • Dalam periuk masukkan bahan2 tumbuk halus, bersama santan cair, asam gelugor dan tulang ikan masin kurau. Masakumbu hingga mendidih.Tambah santan pekat dan garam secukup rasa dan secubit gula (kalau suka). 
  • Akhir sekali masukkan daun kunyit atau daun cekur, biarkan mendidih sekejap dan boleh ditutup apinya. Hidangkan segera bersama nasi hangat..


Catat Ulasan

0 Ulasan