Resipi Kerabu Perut Simple Dan Sedap

Resipi Kerabu Perut Simple Dan Sedap | Dalam famili umi ni, hanya Angah Ammar seorang je yang tak makan perut lembu apatah lagi paru, hati dan bahagian dalaman lembu. Memang kami tak berapa makan dan elak untuk makan tapi sesekali bila dihidangkan, kami makan je la tu pun bahagian seperti perut dan paru.


Tapi bahagian dalam lembu yang kami suka ialah perut dan paru, kecuali Angah Ammar. Kalau perut lembu pula banyak jenis masakan yang boleh dibuat seperti masak cili api, cicah air asam, sup perut dan kerabu. Kadang-kala perut yang baru direbus pun sempat diratah sewaktu dihiris. 


Resipi Kerabu Perut Simple Dan Sedap


Teringat umi dulu waktu kecil, bonda kalau beli perut lembu yang jenis tuala tu, memang sedap tapi dah puluhan tahun umi tak pernah jumpa perut sebegitu. Kalau kat kampung DH, kalau kenduri tu nampak la kaum lelaki membersihkan perut lembu, memang tak sanggup tengok dengan warna hitamnya tapi bila dah siap dicuci memang sedap sampai lupa warna asalnya hehe.



RESIPI KERABU PERUT SIMPLE DAN SEDAP

Bahan-bahan:

1 kg perut lembu, direbus dengan asam gelugur dan dipotong nipis

2 biji bawang merah, dihiris halus

1 batang serai, dihiris halus

5 tangkai cili api

1 batang bunga kantan, dipotong halus (kalau ada, kalau suka)

1 biji cili merah dan hijau, dihiris halus.

2 biji tomato, dihiris halus

Sedikit daun kesum, dihiris halus

2 biji limau kasturi

Gula dan garam secukup rasa.


Cara Penyediaan :

  • Rebus perut dengan asam gelugur dan halia hingga lembut. Toskan dan dihiris bila sudah sejuk

  • Campurkan kesemua bahan dalam besen/mangkuk dan digaul hingga sebati

  • Perahkan limau kasturi ke dalam bahan kerabu dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.


Sedia untuk dihidangkan. 



Catat Ulasan

0 Ulasan